20 Νοε 2008

"ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ" της ΚΑΠ


Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στις προτεινόμενες ρυθμίσεις του λεγόμενου «ελέγχου υγείας της ΚΑΠ», εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Γ. Τούσσας, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στη σχετική συζήτηση.








Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, είπε:
«Οι κανονισμοί εφαρμογής της "διάγνωσης Υγείας" της KAΠ αποτελούν ένα αποφασιστικό βήμα ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από τους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους, με στόχο την αύξηση των κερδών τους και ταυτόχρονα προετοιμάζουν το έδαφος για την ολομέτωπη επίθεση στις ήδη αποδυναμωμένες μικρές και μεσαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις το 2013. Το μεγάλο κεφάλαιο πιέζει για μεγαλύτερες και γρηγορότερες μεταρρυθμίσεις της KAΠ και την προσαρμογή της στους κανόνες του ΠΟΕ, για να συγκεντρώσουν οι πολυεθνικές ακόμα περισσότερη γη, να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην παραγωγή και την εμπορία τροφίμων και να ενισχύσουν τη θέση τους στο διεθνή ανταγωνισμό».
Ο Γ. Τούσσας υπογράμμισε ότι «οι συνέπειες της KAΠ είναι ήδη ορατές για τους μικρομεσαίους αγρότες, ιδιαίτερα μετά την αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή με την αναθεώρηση του 2003. Εγκατάλειψη καλλιεργειών, μείωση του αγροτικού πληθυσμού, ξεκλήρισμα, απερήμωση της υπαίθρου, αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον. Είναι επίσης ορατές στους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν το δυσβάστακτο κόστος των αυξανόμενων τιμών των ειδών διατροφής, και τους αυξανόμενους κινδύνους για τη δημόσια Υγεία από επικίνδυνες ουσίες, αμφίβολες πρώτες ύλες και μεθόδους παραγωγής».


Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «είμαστε ριζικά αντίθετοι στους προτεινόμενους κανονισμούς που αποκαλύπτουν τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της KAΠ. Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να συμπαραταχτούν με τους εργαζόμενους στον κοινό αγώνα, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου, για ριζικές αλλαγές, για την εξασφάλιση επαρκών, ποιοτικών και φτηνών τροφίμων για την εργατική τάξη και γενικότερα για τα λαϊκά στρώματα».

Στη χτεσινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τη γνωμοδότηση σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής για το λεγόμενο «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν την αίτηση απόρριψης που κατέθεσε η Ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τον κανονισμό που αφορούσε τις άμεσες πληρωμές, προκειμένου να μην περάσουν οι σχετικές αρνητικές προτάσεις της Κομισιόν. Μετά την ψήφιση των τροπολογιών ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. υπερψήφισαν την έτσι κι αλλιώς αρνητική γνωμοδότηση που προέκυψε, ενώ το ΠΑΣΟΚ απείχε. Για άλλη μια φορά, η ΝΔ ψήφισε και «με τα δυο τα χέρια» τις αρνητικές προτάσεις της Επιτροπής, τις οποίες στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως στην προκειμένη περίπτωση και για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, κράτησε «μεσοβέζικη» στάση. Το σίγουρο είναι πως είτε η ΝΔ συνεχίσει να είναι στην κυβέρνηση είτε το ΠΑΣΟΚ, οι αρνητικές αποφάσεις της ΕΕ σε βάρος της αγροτιάς θα εφαρμοστούν μέχρι κεραίας. Βέβαια, ο τελικός λόγος για το τι τελικά θα αποφασιστεί για τον έλεγχο Υγείας της νέας ΚΑΠ ανήκει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που από χτες συνεδριάζει με αυτό το θέμα στην «ατζέντα» του.

Ριζοσπάστης, 20/11/2008

..

Δεν υπάρχουν σχόλια: