10 Νοε 2008

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΟΚ...


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα τροποποιήσει για φέτος τη διάταξη, βάσει της οποίας κόπηκαν 700 αγρότες της Λέσβου από την εξισωτική αποζημίωση του 2007. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων, που οφείλεται αποκλειστικά σε λάθος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συζήτηση στη Βουλή

Το θέμα συζητήθηκε χθες στη Βουλή μετά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν 6 Βουλευτές του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σταύρο Σκοπελίτη.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Σκοπελίτης ήταν ο μοναδικός πολιτικός παράγοντας του τόπου που παρενέβη άμεσα μετά την απόρριψη των παραγωγών, ασκώντας πιέσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αποσπώντας τη δέσμευση ότι θα γίνει η σχετική διόρθωση στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (βλ. Εξισωτική Αποζημίωση).
Ωστόσο, την προηγούμενη Πέμπτη, παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωναν το Βουλευτή ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τους παραγωγούς που απορρίφθηκαν τώρα, δηλαδή όχι για την εξισωτική αποζημίωση του 2007, αλλά και την επόμενη ενίσχυση του 2008 που θα καταβληθεί το 2009.

Το ΚΚΕ

Κάτω από αυτήν την εξέλιξη, το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας η απάντηση να μην δοθεί εγγράφως από τον Αλέκο Κοντό, αλλά το θέμα να συζητηθεί στη Βουλή.
Αυτό έγινε την Πέμπτη 06/11, όπου απαντώντας στον κ. Σκοπελίτη ο Υπουργός κ. Κοντός αναγνώρισε το σχετικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξ υπαιτιότητας του Υπουργείου του και δεσμεύτηκε για τη διόρθωση της σχετικής διάταξης. Ωστόσο ο ίδιος δεν άφησε κανένα περιθώριο "διάσωσης" των 700 περίπου αγροτών της Λέσβου που έχουν απορριφθεί εξαιτίας αυτής της αδικίας, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο "δεν είναι εύκολο να γίνει" και φορτώνοντας το παραπάνω στις "δεσμεύσεις της χώρας μας και τους ασφυκτικούς ελέγχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Τραγέλαφος

Με βάση τα παραπάνω έχουμε το εξής οξύμωρο στοιχείο:
Οι 700 αγρότες της Λέσβου που θα χάσουν φέτος την εξισωτική αποζημίωση του 2007 (και μάλιστα θα κληθούν στο σύνολό τους να επιστρέψουν το 70% του συνόλου της ενίσχυσης που πήραν πέρυσι το Δεκέμβριο), θα ενταχθούν κανονικά του χρόνου (2008) στο πρόγραμμα, εισπράττοντας το 2009 το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης. Ασχέτως αν θα ισχύουν οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους κόπηκαν φέτος!!.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια "καραμπινάτη" περίπτωση γραφειοκρατικής τρέλας, όπου το κράτος - δυνάστης αναγνωρίζει το λάθος του και δεσμεύεται να το διορθώσει, αλλά θα πρέπει εν τω μεταξύ να το πληρώσουν από το εισόδημά τους τα "θύματα" αγρότες.
Και τούτο δε, σε μια περίοδο που το εισόδημα των αγροτών βάλλεται πανταχόθεν με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων να βρίσκονται στο ναδίρ για τους παραγωγούς, ενώ ακόμα και η μαξουλοχρονιά που περίμεναν "για να ρεφάρουν" έχει υπονομευτεί από την άνευ προηγουμένου δακοπροσβολή.
Να υπενθυμίσουμε ότι το "τσεκούρωμα" των 700 περίπου αγροτών της Λέσβου έγινε καθώς δεν τηρήθηκε η προϋπόθεση της καλλιέργειας 20 στρεμμάτων (που αποτελούν τη βάση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα) στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους (στο Δημοτικό δηλαδή Διαμέρισμα όπου διαμένουν), αλλά στα όρια του Δήμου του οποίου είναι δημότες (!!). Με απλά λόγια, ακόμα και 1.000 στρέμματα ελαιώνα να διαθέτει ένας αγρότης στο Σκόπελο της Γέρας και μόνο 10 στον Παλαιόκηπο, αν διαμένει στον Παλαιόκηπο... απορρίπτεται, καθώς εμπλέκονται οι ζώνες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που αφορούν διαφορετικά μέτρα ένταξης στο ίδιο όμως πρόγραμμα.
Η παραπάνω προϋπόθεση δεν ίσχυε για την εξισωτική αποζημίωση όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ίσχυε μόνο για την ενίσχυση του 2007 που υποτίθεται ότι αυτή την περίοδο πρέπει να εξοφληθεί. Αν τηρήσει δε, το λόγο του ο Υπουργός κ. Κοντός δεν θα ισχύει ούτε για του χρόνου. Θα έχουν όμως πληρώσει και μάλιστα "χοντρά" οι αγρότες της Λέσβου, πέφτοντας θύματα μιας προφανέστατα μεγάλης αδικίας.

Σταύρος Σκοπελίτης

«Είναι απαράδεκτο και τραγικό να πληρώνουν για τα λάθη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι ίδιοι οι παραγωγοί, που έχουν φτάσει πλέον σε ένα μεγάλο τους ποσοστό στο σημείο της εξαθλίωσης», δήλωσε ο κ. Σκοπελίτης.
«Θεωρώ προσχηματικό τον ισχυρισμό του κ. Κοντού ότι με τη διόρθωση της αδικίας του Υπουργείου του σε βάρος των παραγωγών μας δεν είναι δυνατή η αποκατάσταση των 700 περίπου κομμένων από φέτος αλλά από του χρόνου, λόγω των δεσμεύσεων της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε από την άλλη ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπορεύονται όλα τα αντιλαϊκά - αντιαγροτικά μέτρα που επιβάλλονται κατά των πολιτών, καθώς τόσο η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ σκύβουν το κεφάλι στις επιταγές των Βρυξελλών ξεκληρίζοντας την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή της Ελλάδας».
Ο κ. Σκοπελίτης απηύθυνε έκκληση στους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση, προκειμένου με αγώνες να διεκδικηθεί η αποκατάσταση της εις βάρος τους αδικίας.

αναδημοσίευση από: Αιολικά Νέα - Στ. Σαμιώτης
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: